welcome to builders jobs

Login Boier

Reseteaza parola

Esti boier?

Pentru a lansa un job, a lauda sau a invita un Mester la jobul tau este nevoie sa intri in contul tau iar daca nu ai trebuie sa te inregistrezi ca Boier in site-ul nostru.

De ce nu o faci acum? Nu te costa nimic!
In plus, daca comanzi un job, Manole iti garanteaza instantaneu, zeci de Mesteri interesati, asa ca ai de unde alege!

Sfatul lui Manole: descrie cat mai complet jobul, adauga cat mai multe fotografii, indica valoarea estimativa a jobului

Succes in cautarea de Mesteri!


INREGISTREAZA-TE ACUM

Esti mester?

Pentru a aplica la joburile Boierilor este nevoie sa intri in contul tau, iar daca nu ai, trebuie sa te inregistrezi ca Mester in siteul nostru!

Fii acum unul din Mesterii lui Manole si poti aplica online la sutele de lucrari din MyBuildersJobs!

Toti "Boierii" care au lucrari in constructii si nu numai, s-au mutat la adresa mybjobs.ro!


INREGISTREAZA-TE ACUM

Inregistreaza-te ca boier!

welcome to builders jobs

Login Mesteri

Reseteaza parola

Esti boier?

Pentru a lansa un job, a lauda sau a invita un Mester la jobul tau este nevoie sa intri in contul tau iar daca nu ai trebuie sa te inregistrezi ca Boier in site-ul nostru.

De ce nu o faci acum? Nu te costa nimic!
In plus, daca comanzi un job, Manole iti garanteaza instantaneu, zeci de Mesteri interesati, asa ca ai de unde alege!

Sfatul lui Manole: descrie cat mai complet jobul, adauga cat mai multe fotografii, indica valoarea estimativa a jobului

Succes in cautarea de Mesteri!


INREGISTREAZA-TE ACUM

Esti mester?

Pentru a aplica la joburile Boierilor este nevoie sa intri in contul tau, iar daca nu ai, trebuie sa te inregistrezi ca Mester in siteul nostru!

Fii acum unul din Mesterii lui Manole si poti aplica online la sutele de lucrari din MyBuildersJobs!

Toti "Boierii" care au lucrari in constructii si nu numai, s-au mutat la adresa mybjobs.ro!


INREGISTREAZA-TE ACUM

Inregistreaza-te ca mester!

Sistem online de angajare lucrari si mesteri in constructii!

PROIECTARE

Cum se obtine Autorizatia de Construire ?

Cei mai importanti pasi in obtinerea Autorizatiei sunt :

-Solicitarea certificatului de urbanism (C.U.), pe care il elibereaza primaria de care apartine terenul pe care vrei sa construiesti. Acesta se va emite in termen de maxim 30 de zile de la depunerea dosarului la primarie.

-Proiectul pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.), care cuprinde: proiectul de arhitectura, proiectul de rezistenta si proiectele de instalatii. Acesta este necesar si pentru obtinerea unor avize, cum ar fi cel de Aparare Civila sau Securitate la Incendii (P.S.I.). Proiectul finalizat trebuie depus la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C), care se gaseste in fiecare judet, si inregistrat la Ordinul Arhitectilor din Romania (O.A.R)

-Se depune dosarul cu toate avizele, certificatul de urbanism si P.A.C. la primarie. Daca totul corespunde cerintelor din certificatul de urbanism primaria este obligata prin lege sa emita autorizatia de construire in termen de 30 de zile.

Actele necesare pentru obtinerea A.C. sunt :

 • Certificatul de Urbanism (C.U.);
 • Avizele si acordurile mentionate in C.U.;
 • Copie buletin;
 • Copie legalizata acte de proprietate;
 • Cadastru teren-imobil;
 • Proiect tehnic;
 • Copii legitimatii verificatori de proiecte, referate verificatori de proiecte.

Avizele necesare pentru autorizarea constructiilor sunt :

 • Avizele de la autoritati: mediu, sanatate publica, aparare civila, aparare contra incendiilor, monumente istorice, zone protejate;
 • Avizele de la furnizorii de utilitati: energie electrica, gaze, telefonie, apa, canal, salubritate.

Avizele se obtin in termen de 30-60 de zile.

Cum se obtine Certificatul de Urbanism (C.U.) ?

Cine il elibereaza?

Certificatul de Urbanism se elibereaza de catre Primarie, in baza unei cereri care cuprinde elementele de identificare a imobilului pentru care se solicita Certificatul si elementele care definesc scopul solicitarii.

Certificatul de Urbanism contine informatii referitoare la regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabileste cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului.

C.U. este obligatoriu pentru obtinerea Autorizatiei de Construire si contine lista de avize si acorduri legale necesare in vederea autorizarii.

Actele necesare pentru obtinerea C.U. sunt :

 • O cerere tip pentru emiterea C.U.;
 • Doua exemplare ale planurilor topografice sau cadastrale vizate de Oficiul de cadastru si publicitate imobiliare al judetului sau al municipiului de care apartine terenul;
 • Dovada achitarii taxei de eliberare a C.U.;
 • Actul de proprietate al terenului.

Valabilitatea C.U. :

Certificatul de Urbanism este valabil pentru o perioada cuprinsa intre 6 si 24 luni de la data emiterii, in functie de complexitatea investitiei si caracteristicile urbanistice ale zonei in care se va afla imobilul.

Valabilitatea C.U. se poate prelungi cu maxim 12 luni, in baza unei cereri formulate cu cel putin 15 zile inaintea expirarii acestuia

 

Ce este Studiul Geotehnic ?

Studiul Geo este o analiza complexa a terenului si a capacitatii acestuia de a sustine in conditii de siguranta o constructie. Acest studiu reprezinta prima etapa a procesului de constructie sau consolidare a unui obiectiv si cuprinde informatii despre consistenta si structura solului, greutatea si presiunea maxima suportata de teren, nivelul panzei de apa freatica si recomandari pentru proiectul tehnic.

Realizarea unui studiu Geo este recomandata la construirea oricarui obiectiv, pentru a preveni degradarile in timp ale constructiei, dar si pentru a proteja constructiile invecinate.

 

Ce este un Certificat Energetic ?

Certificatul Energetic este un document tehnic oficial, care prezinta performanta energetica a unei cladiri, detaliind, in urma unei analize energetice si termice, caracteristicile constructiei si instalatiilor aferente acesteia : incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial.

Certificatul de performanta energetica este elaborat de un auditor energetic atestat de organismele acreditate.

Constructii

Cat de importanta este izolatia la fundatii ?

Hidroizolarea fundatiei o protejeaza de fisurile provocate de infiltratiile de apa si diferentele termice, prevenind aparitia igrasiei si deteriorarea peretilor si contribuind, intr-o mare masura, la statutul de locuinta sigura si sanatoasa.

Daca nu este acordata suficienta importanta acestui proces, constructia va avea de suferit din mai multe puncte de vedere. Pe langa riscul aparitiei igrasiei si a mucegaiului, infiltratiile de apa vor ajunge sa deterioreze, in timp, pardoseala si finisajele. Datorita acestor efecte neplacute, vor fi necesare renovari si investitii anuale.

 

Cum se protejeaza de incendiu constructiile din lemn ?

Protectia impotriva focului se realizeaza printr-un tratament complet al lemnului, folosind un material izolator rezistent la factori distructivi ca focul si umezeala. Acest tratament va intarzia aprinderea si propagarea flacarilor la suprafata si procesul de ardere al lemnului, in vederea reducerii pericolului de incendiu.

 

Cum aleg invelitoarea ?

Invelitoarea este stratul exterior al acoperisului, inchizand cladirea la partea superioara si oferind protectie impotriva intemperiilor. Sistemele de invelitori pot fi realizate din diverse materiale : tigle, olane, placi bituminoase, tabla cutata, sindrile, stuf, site, etc. Materialul din care este realizata invelitoarea, greutatea lui influenteaza in mod direct structura de rezistenta a sarpantei.

Cele mai utilizate sisteme de invelitori sunt cele realizate din tigla ceramica sau de beton, tigla metalica, sindrila bituminoasa.

Tigla ceramica si tigla de beton sunt invelitori cu caracteristici termice bune, care asigura un confort sporit spatiului amenajat sub ele, datorita amortizarii fonice si a bunei ventilatii. Aceste sisteme de invelitori au, de asemenea, o durabilitate mare, fiind recomandate la locuintele cu mansarda.

Un dezavantaj al acestor tigle este greutatea destul de mare, care necesita o structura a sarpantei dimensionata in consecinta. Montajul este, de asemenea mai complicat decat in cazul altor invelitori, ceea ce implica o manopera si un pret mai mari.

Tigla metalica este, spre deosebire de celelalte doua tipuri, mult mai usoara, structura de sustinere pentru acest tip de invelitoare fiind mai simplu de realizat, si se monteaza relativ usor.

Panourile din tigla metalica au o durabilitate mare si asigura o ventilatie buna, dar amortizarea fonica si caracteristicile termice sunt inferioare invelitorii din tigla ceramica sau de beton.

Sindrila bituminoasa este un sistem de invelitoare cu costuri mici, care se monteaza foarte usor si se poate folosi la orice forma de acoperis.

Dezavantajul ei este ca nu asigura un strat de ventilatie libera intre sindrila si astereala.

Invelitorile mai pot fi realizate si din materiale naturale, ca stuful sau sindrila, dar aceste sisteme traditionale sunt utilizate tot mai rar, datorita dificultatii procesului de executie al unor astfel de sisteme, dar mai ales datorita durabilitatii reduse a invelitorilor de acest tip.

 

Care sunt avantajele caselor pe structura metalica ?

-Casele pe structura metalica au greutatea mai mica decat cele din caramida, ceea ce duce la reducerea sectiunii fundatiilor, si implicit la costuri mai mici pentru executia acestora.

-La constructiile metalice se pot aplica finisaje interioare si exterioare variate, atat clasice, cu termosistem pe exterior si gips-carton pe interior, cat si moderne, cu pereti exteriori din sticla cu termopan triplustrat.

-Metalul nu este inflamabil si nu isi modifica dimensiunile la variatii de umiditate si temperatura.

-Structurile metalice au rezistenta mare la cutremur si la vanturi ciclonice.

-Constructiile metalice nu sunt vulnerabile la rozatoare, mucegaiuri sau alte organisme, necesitand mai putina intretinere si degradandu-se mai incet in timp.

-Durata de executie a caselor pe structura metalica este mica.

 

Care sunt avantajele caselor din zidarie ?

-Izolatia termica si fonica buna oferita de caramida.

-Casele din caramida au o rezistenta mare la seism si au durata de viata de peste 100 de ani.

-Casele din zidarie se pot realiza in regie proprie.

-La constructiile din zidarie se poate executa orice lucrare de finisare.

-Casele din caramida nu se racesc repede in timpul iernii si raman racoroase in timpul verii.

 

In ce conditii se demoleaza o cladire ?

In cazul demolarii sau dezmembrarii partiale a unei constructii sau a instalatiilor aferente, este necesara o autorizatie de demolare, care se emite in aceleasi conditii ca si autorizatia de construire. Astfel, pentru demolare se vor parcurge aceeasi pasi ca in cazul construirii unei cladiri si este obligatorie detinerea unui act de proprietate al imobilului ce urmeaza sa fie demolat.

 

Instalatii

Care este delimitarea dintre spatiul public si cel privat la reteaua de alimentare cu apa ?

Bransamentul, pana la contor, inclusiv caminul de bransament si contorul, apartin retelei publice de alimentare cu apa. Contorul este ultima componenta a retelei de distributie, dupa care incepe instalatia interioara a imobilului. Aceasta cuprinde toate instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea clientului, amplasate dupa contor.Intretinerea si reparatiile acestor instalatii intra in atributiile clientului.

 

Cum se realizeaza o instalatie electrica ?

Principalele operatii in executarea unei instalatii electrice sunt :

-Trasarea instalatiei pe peretii si pe tavanul incaperilor, indicate in planul de executie;

-Saparea santurilor si locasurilor in pereti pentru doze, prize, intrerupatoare, si fixarea acestora;

-Tragerea conductoarelor in tuburile de protectie, executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor;

-Montarea aparatelor de comutare, a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie;

-Verificarea instalatiei.

 

Cum alegi centrala termica ?

In functie de combustibilul utilizat, poti alege intre centrala pe gaz metan, pe GPL, pe combustibil solid (lemn, carbune, peleti), pe combustibil lichid (pacura, motorina), pompe de caldura sau centrala electrica. Diferentele dintre aceste tipuri de centrale vor aparea la costul racordarii la reteaua de energie, costul combustibilului, randamentul centralei, costul instalatiei de incalzire specifice fiecarui tip de centrala, spatiul destinat amplasarii.

Un alt criteriu important la alegerea centralei termice este necesarul termic al locuintei, care se stabileste in functie de tipul de cladire, grosimea peretilor, amplasarea geografica, gradul de izolare.

La alegerea tipului de centrala termica, mai trebuie sa tii seama de faptul ca aceasta trebuie sa faca fata solicitarilor de apa calda. Astfel, poti alege intre :

 • centrala cu producere de apa calda in regim instant

 • pentru solicitari mici si medii de apa calda menajera

 • centrala cu boiler incorporat – pentru un consum mai mare

 • centrala cu boiler extern – la un consum ridicat de apa calda.

 

Care sunt avantajele incalzirii in pardoseala ?

In primul rand, sistemul de incalzire in pardoseala este, din punct de vedere al costurilor de exploatare, mai eficient fata de incalzirea clasica, cu radiatoare. Astfel, economia de energie este intre 20%-40%, datorita folosirii eficiente a caldurii prin incalzirea spatiului destinat corpului. Temperatura este uniform distribuita la nivelul pardoselii, iar aerul cald, fiind mai usor, urca, oferind un grad de confort ridicat datorita faptului ca temperatura la picioare este mai mare decat cea de la nivelul capului.

Sistemul de incalzire in pardoseala este si estetic, intrucat nu presupune montarea diverselor corpuri, care ocupa spatiu si limiteaza posibilitatile de amenjare.

Sistemul are o durata de viata mare si nu necesita intretinere.

Incalzirea in pardoseala functioneaza silentios si este igienica, pentru ca nu circula aerul cu praf si nu creeaza probleme persoanelor elergice.

 

Care sunt cele mai bune materiale pentru instalatii ?

Unul dintre cele mai utilizate materiale la realizarea instalatiilor este cuprul. Acest material este considerat de majoritatea instalatorilor cel mai bun, pentru ca este rezistent, flexibil, are durata de viata lunga, nu rugineste, si mai ales, este reciclabil. Cuprul inhiba dezvoltarea bacteriilor, virusurilor si a ciupercilor, contribuind astfel la calitatea apei, iar aceste calitati se pastreaza si in cazul aliajelor.

Dintre materialele utilizate mai des face parte si polipropilena, care etanseaza perfect, nu rugineste si isi pastreaza caracteristicile tehnice in timp.

Se mai folosesc tevi din azbociment, plastic sau tevi multistrat.

Tevile din azbociment au greutate redusa, sunt rezistente la foc, inghet, presiune, indoire, dar nu rezista la lovituri sau socuri si sunt daunatoare sanatatii, datorita fibrelor de azbest din compozitie.

Tevile din plastic sunt usoare, flexibile si rezistente la coroziune, dar nu rezista la temperaturi inalte si la foc, iar in momentul combustiei produc gaze toxice.

Tevile multistrat au parametri tehnici foarte buni, sunt rigide si rezistente, datorita stratului metalic intermediar si se imbina cu usurinta, dar folosite la instalatiile de incalzire, determina imbinari instabile in timp.

 

Finisaje

Ce materiale sunt recomandate pentru izolatii ?

Cele mai utilizate materiale pentru izolatii sunt polistirenul exapandat si cel extrudat, datorita costului redus, dar si datorita montajului relativ usor, care nu necesita cunostinte tehnice avansate. Realizarea montajului trebuie sa fie, totusi, de calitate, in caz contrar peretii isi pot pierde aspectul plat si pot deveni valuriti, pot patrunde rozatoare sau poate aparea condensul, iar umiditatea din casa se transforma repede in mucegai si igrasie.

Cel mai bun si mai eficient material izolator este, insa, vata minerala. Daca atat polistirenul, cat si vata minerala, sunt materiale termoizolante foarte bune, vata este si un bun izolator fonic. Cel mai mare avantaj al acestui material este rezistenta la incendii, vata bazaltica fiind atat ignifuga, cat si incombustibila, adica nici nu ia foc si nici nu intretine arderea. Dimensiunile vatei minerale nu se modifica la diferentele de temperatura, asa cum se intampla in cazul polistirenului. Pretul, in schimb, este considerabil mai mare.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului, cel mai ecologic material este celuloza, obtinuta prin tocarea hartiei si adaugarea unor substante care confera proprietati ignifuge si de rezistenta la ciuperci si daunatori. Celuloza izoleaza, de asemenea, fonic si protejeaza foarte bine impotriva aparitiei mucegaiului, iar pretul este mai scazut in comparatie cu cel al vatei minerale.

 

Cum alegem pardoseala ?

Alegerea tipului potrivit de pardoseala se face in functie de aspect, eficienta economica, intretinere in timp, durabilitate, rezistenta, etc.

Pardoselile din piatra naturala intra in categoria “pardoselilor reci” si sunt realizate din materiale care provin din roci naturale dure : granit, marmura, gresie, etc. Aceste pardoseli sunt rezistente, impermeabile si se intretin usor prin spalare, dar sunt grele, mentin o temperatura scazuta in incaperi si in stare umeda sunt alunecoase.

Un alt tip de “pardoseala rece” este aceea realizata din placi ceramice. Gresia este, de asemenea, usor de intretinut, iar cel mai mare avantaj al acestui material este varietatea de modele si nuante in care se gaseste, putandu-se asorta oricarui tip de amenajare. Datorita aspectului rece si sobru pe care il poate imprima, gresia este cel mai des folosita in baie, bucatarie si holuri. Un alt tip de placi ceramice este semigresia, care poate fi aplicata atat pe pardoseala, cat si pe pereti. Aceasta are avantajul ca poate fi placata atat orizontal, cat si vertical, oferind astfel uniformitate, grafica si culoare intr-o incapere.

Pardoselile din lemn sunt considerate “calde”, fiind utilizate, in general, in dormitoare, sufragerii, birouri. Aceasta este una dintre cele mai durabile si mai sanatoase tipuri de pardoseala, fiind in acelasi timp destul de accesibila ca pret, in special parchetul lamelar. Pardoseala din lemn este elastica, rezistenta, usor de ingrijit si se monteaza si se demonteaza usor. Parchetul ofera caldura locuintei, atunci cand este asortata cu restul accesoriilor.

Pardoselile din materiale sintetice, cum sunt covoarele PVC sau mocheta, sunt utilizate frecvent in camerele de locuit, holuri si coridoare interioare, fiind rezistente, durabile, bune izolatoare termice si fonice si usor de intretinut. Aceste pardoseli nu se folosesc in incaperi cu grad ridicat de umezeala, cum sunt baile sau bucatariile, deoarece intretin umezeala si favorizeaza aparitia mucegaiului.

 

Ce rol are tencuiala ?

Rolul tencuielii este de a asigura protectia zidariei, izolarea si aspectul estetic.

Stratul de tencuiala protejeaza zidurile de actiunea umiditatii, gerului, soarelui puternic si altor factori nocivi, care pot duce la deteriorarea materialelor din care sunt executate.

Un alt rol important al tencuielilor este acela de izolatie a peretilor, acestea oferind izolare impotriva ploilor, izolare acustica si termica.

Rolul estetic al tencuielii este, de asemenea, foarte important, mai ales atunci cand fatadele constructiilor contribuie la infrumusetarea orasului. De aceea, acestor lucrari trebuie sa li se acorde o atentie deosebita in ceea ce priveste calitatea executiei.

 

Care sunt avantajele gips-cartonului ?

Placile din gips-carton pot fi utilizate la realizarea peretilor despartitori, placarea tavanelor false, plafoanelor, scafelor, si la executarea unor modele sau forme geometrice, arcade, baruri.

Aceste placi au un rol important in izolarea acustica si termica, si in protejarea impotriva incendiilor si a umezelii. Montarea lor este rapida, usoara, iar costurile sunt accesibile.

Peretii de gips-carton sunt mai ieftini decat cei realizati prin constructie, timpul de finisare si curatare este mai redus si au o capacitate de izolare termica si fonica mai buna decat peretii masivi.

Fiind elemente de constructie cu masa redusa, placile din gips-carton nu influenteaza rezistenta si stabilitatea constructiilor in cadrul carora se monteaza, nu contin elemente daunatoare sanatatii oamenilor si sunt integral regenerabile.

 

De ce trebuie sa tinem cont la achizitionarea unui semineu ?

Semineul trebuie sa incalzeasca locuinta si sa ofere un rol estetic, fiind, in acelasi timp, un rafinat element decorativ si unul util.

Fiecare semineu se personalizeaza in functie de conditiile intalnite la montaj, cum sunt : amplasarea, dimensiunea casei, stilul arhitectural, pozitia cosului de fum, structura peretelui pe care se amplaseaza.

Un rol important in functionarea corecta a unui semineu il are cosul de fum. Acesta se monteaza, de regula, inainte de executarea acoperisului, pentru a se evita neplacerile provocate de strapungerea lui ulterioara si se amplaseaza in functie de orientarea casei fata de vanturile dominante. Este de preferat ca un cos de fum sa fie in interiorul casei, iar daca este la exterior, sa se izoleze foarte bine si sa se evite amplasarea lui in apropierea materialelor lemnoase din acoperis.

Amplasarea semineului trebuie studiata bine, datorita dimensiunilor lui, inca din faza de proiect. In incaperile mari semineele se amplaseaza, de obicei, pe peretele lung, in timp ce in spatiile mici este mai avantajoasa amplasarea pe colt. Alte solutii sunt pozitionarea intre ferestre sau incastrarea in zid.

La amplasare se va tine cont si de incadrarea optima din punct de vedere estetic, prin integrarea in spatiu ca volum, material si culoare.

 

Gradini

Cum alegem gazonul ?

Gazonul este un element special al gradinii, este cel mai eficient si mai confortabil spatiu, care poate suporta un trafic pedestru destul de mare, in functie de tipul si intrebuintarea lui.

Atunci cand este utilizat doar in scop estetic, in zonele de gradina care sunt mai mult privite si mai putin folosite, se poate alege un gazon ornamental. Intretinerea acestui tip de gazon este una complexa, pentru ca firele de iarba sunt subtiri si cresc des, necesitand o ingrijire atenta si realizata in mod frecvent.

Gazonul utilizat cel mai des, atat la gradinile obisnuite, cat si la amenajarea spatiilor publice verzi, este gazonul rulou universal. Acesta rezista la boli, seceta si trafic relativ mare, iar intretinerea lui este simpla, necesitand un numar redus de tunderi.

In cazul terenurilor de fotbal sau de joaca se foloseste gazonul tip sport, foarte puternic si rezistent si cu o capacitate mare de regenerare.

La terenurile care nu pot fi ingrijite des, in gradinile de la tara sau terenurile in panta, este utilizat gazonul cu flori (ciubotica cucului, sofran, trifoi). Acest gazon se regaseste, in general, pe terenurile care nu pot fi irigate si se tunde destul de rar.

 

De ce trebuie sa tinem cont la amenajarea gradinii ?

Cand vrem sa incepem amenajarea gradinii, trebuie sa tinem cont atat de aspectele estetice, cat si de cele practice. Astfel trebuie sa luam in calcul arhitectura, tipul solului, clima, utilitatea spatiului, dar si stilul nostru de viata si disponibilitatea in ceea ce priveste intretinerea spatiului verde.

Majoritatea proprietarilor de gradini nu dispun de foarte mult timp liber, de aceea opteaza pentru amenajarea unei gradini care solicita timp minim de intretinere.

La alegerea plantelor, se va tine cont de culori si de perioada de inflorire, dar si de utilitatea pe care o va avea gradina. De exemplu, in cazul amenajarii unei gradini pentru copii mici, se vor alege plante care sa infloreasca la nivelul ochilor lor, cu parfumuri si culori interesante, care sa nu contina seminte sau flori otravitoare.

 

Unde se amplaseaza piscina ?

Pozitia piscinei in gradina se stabileste dupa mai multe criterii, cum ar fi : intimitate, insorire, accesul la teren, incadrarea in peisaj, traseele de circulatie in gradina.

Este recomandata pozitionarea in partea cea mai insorita a gradinii, acolo unde razele soarelui sunt prezente cat mai mult timp de-a lungul zilei, pentru ca piscina sa poata fi utilizata si in perioadele mai putin calde.

Este preferabil ca suprafata apei sa nu fie umbrita de copaci, garduri sau constructii din vecinatate. In cazul amplasarii piscinei in apropierea unui copac, este recomandata utilizarea unei prelate, pentru a evita caderea frunzelor in apa.

Daca piscina este interioara, incaperea in care se amplaseaza trebuie sa fie izolata corespunzator, deoare umiditatea din aer se raspandeste in intreaga cladire si creeaza o stare de disconfort pentru celelalte zone.

 

Cum alegem mobilierul de gradina ?

In alegerea mobilierului de gradina, trebuie sa tinem cont de stilul arhitectural al locuintei, rezistenta materialului din care este realizat, intretinere, utilitate, si in functie de amplasament si grad de expunere, de rezistenta la intemperiile vremii.

Daca mobilierul va face parte permanent din gradina, atunci se recomanda ca materialul din care este confectionat sa fie unul rezistent, ca lemnul masiv, aluminiul, fierul tratat sau cimentul. Rezistenta la intemperii nu mai este atat de importanta daca se opteaza pentru mobilier pliant, care se va adaposti in garaj sau in magazie pe timpul iernii.

Din punct de vedere estetic, este important ca materialul mobilierului sa puna in evidenta gradina, sa se potriveasca si sa dea un aspect echilibrat.

Pentru a prelungi viata mobilei din gradina si pentru a putea fi curatata si intretinuta mai usor, se pot achizitiona huse de protectie de diferite culori, care pot, de asemenea, armoniza cu gradina si cu florile din ea.

 

Specialist

Ce reprezinta Proiectul Tehnic (P.T.) ?

Proiectul Tehnic este cel mai important element din cadrul dosarului pentru obtinerea Autorizatiei de Construire si este cuprins din 2 parti : o parte scrisa si o parte desenata. Acest proiect, completat ulterior cu detaliile de executie, sta la baza executiei oricarei lucrari de constructie.

Ca parti scrise, P.T. cuprinde : memoriul tehnic, borderoul pieselor desenate, programul de faze determinante, caiete de sarcini, extrase de armatura si centralizatoare de cantitati de materiale.

Ca piese desenate, P.T. cuprinde : planul de incadrare in zona, planul de situatie, planuri de nivel, sectiuni longitudinale si transversale, fatade, planuri de fundatii si sectiuni, scheme tehnologice pentru instalatii.

Proiectul este realizat de o echipa de proiectanti calificati, cu titulatura de : Arhitect, Inginer Structurist si Inginer Instalator, dupa care este verificat si stampilat de verificatori atestati pentru fiecare din cele trei ramuri.

 

Care este rolul Antemasuratorii ?

Antemasuratoarea este o lista cu cantitatile de lucrari care urmeaza a fi executate pentru realizarea unui obiectiv in domeniul constructiilor. Aceasta face legatura intre solutia tehnica propusa de proiectant, partea tehnologica si partea de resurse : materiale, manopera, utilaj si transport, indicandu-se si timpul necesar executarii operatiilor tehnologice aferente fiecarui articol.

Lucrarile sunt evaluate pe categorii si incadrate pe articole conform norme de deviz. Cantitatile de lucrari se vor obtine in urma calculului suprafetelor, lungimilor si volumelor, pe baza planurilor detaliate de executie.

Antemasuratoarea constituie baza piramidei cheltuielilor directe ale ofertei, aceasta avand un rol major in stabilirea valorii investitiei.

 

Ce este expertiza tehnica si cand este necesara ?

Expertiza tehnica este documentul elaborat de catre un expert autorizat, care evalueaza nivelul de protectie si starea tehnica a unei constructii dupa prevederile reglementarilor tehnice in vigoare. In cadrul ei sunt prezentate analiza, concluziile si, daca este cazul, solutiile de interventie la cladirea careia i s-a facut expertiza sau la cele din vecinatate.

Expertiza tehnica se realizeaza la cererea proprietarului sau atunci cand este solicitata in Certificatul de Urbanism, in diverse situatii : lucrari de constructie / demolare in vecinatate, extinderea pe orizontala sau verticala, renovari, consolidari.

Cele mai intalnite cazuri in care este necesara expertiza tehnica sunt :

-Alipirea la o constructie existenta. In acest caz este necesara gasirea unei solutii prin care cladirea existenta sa nu aiba de suferit nici in timpul lucrarilor de constructii, nici in exploatare, fiind, de obicei, necesare lucrari de interventie la constructia existenta, ca subturnarile sau consolidarea sarpantei.

-Modificarea compartimentarii unui imobil. Printr-o astfel de expertiza se evalueaza in ce masura modificarile privind construirea sau desfiintarea unor pereti sau astuparea sau zidirea unor goluri de usi afecteaza elementele structurii de rezistenta. In urma acestei analize se vor obtine concluzii clare privind capacitatea de rezistenta a cladirii inainte si dupa interventii.

-Extindere, renovare, consolidare si supraetajare. Acest tip de expertiza tehnica este cel mai des intalnita, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre case vechi situate pe terenuri pe care nu este posibila nici realizarea unei constructii noi, nici demolarea celei existente, conform prevederilor de urbanism specifice zonei.

 

Ce contine Studiul de Fezabilitate (S.F.) ?

Studiul de Fezabilitate este documentatia care cuprinde indicatorii tehnico-economici principali ai investitiei, prin care se asigura utilizarea eficienta si rationala a cheltuielilor materiale si de capital.

Obiectivul principal al studiului consta in determinarea celor mai bune conditii de realizare a investitiei. De aceea studiile de fezabilitate sunt, in general, realizate in cazul lucrarilor mari, complexe, cum sunt constructiile rutiere sau cele industriale.

Studiul este realizat de o echipa specializata in domeniul constructiilor, formata din arhitecti, ingineri structuristi si ingineri de instalatii. Acesta va contine informatii referitoare la obiectivele proiectului, amplasament, estimari de costuri, mod de supervizare, si va trebui sa demonstreze durabilitatea proiectului din punct de vedere financiar.

Ce responsabilitati are Dirigintele de Santier ?

Dirigintele de Santier este inginerul constructor bine pregatit profesional si autorizat de Institutul de Stat in Constructii, care activeaza ca reprezentant al investitorului, urmarind executia lucrarii de constructii cu respectarea cerintelor de calitate si a termenelor stabilite in contract.

Dirigintele raspunde de executia corecta a lucrarii, conforma cu proiectul si cu reglementarile in vigoare, pe tot parcursul ei, din perioada de pregatire a executarii lucrarii si pana la receptia finala.

Dirigintele de Santier este imputernicit de catre beneficiar cu atributii si competente privind verificarea calitatii materialelor si produselor de constructii utilizate si reprezinta interesele acestuia in raport cu constructorul si proiectantul.Dirigintele isi exercita atributiile in perioadele de :

-Pregatire a executiei lucrarilor : verifica existenta Autorizatiei de Construire, corespondenta dintre autorizatie si proiect, studiaza proiectul, caietele de sarcini, verifica existenta tuturor pieselor scrise si desenate, participa impreuna cu proiectantul si executantul la trasarea generala a constructiei;

-Executare a lucrarii : verifica executarea constructiei in conformitate cu prevederile contractului, a proiectelor, a caietelor de sarcini si a reglementarilor tehnice in vigoare, participa la receptia calitativa a lucrarilor, verifica procesele verbale, participa la verificarea pe faze determinante.

-Receptie a lucrarilor : participa la receptia lucrarilor, urmareste rezolvarea problemelor constatate sau recomandate de comisia de receptie, preda investitorului actele de receptie.

Dupa receptia finala, Dirigintele preda Cartea tehnica a constructiei detinatorului legal.Pentru alte intrebari tehnice, cere Sfatul Mesterilor.

Motto:

Din 1512, vremea celor "Noua mesteri mari, calfe si zidari, cu Manole zece", "My Builders Jobs" mestereste Online pe la casele Boierilor *Prin 1512 intelegem 2012; prin "builder" mester, prin ''boier'' client iar prin "job", lucrare!

Parteneri:

builders web builders club builders magazine eatermag eater

Specializari:

 • Acoperisuri si invelitori

  Acoperisuri si invelitori Executie si montaj sarpante traditionale,ferme, invelitori, sisteme pluviale
 • Amenajari peisagistice

  Amenajari peisagistice Lucrari de amenajare si intretinere gradini, curti, parcuri, spatii verzi
 • Audit energetic al cladirilor

  Audit energetic al cladirilor Realizare expertize energetice,raport de audit energetic,eliberare certificat energetic
 • Avize, autorizari constructii

  Avize, autorizari constructii Obtinere autorizatii de construire, avize,certificate de urbanism,contracte utilitati
 • Constructii beton-armat

  Constructii beton-armat Lucrari de cofrare, armare si turnare beton
 • Constructii lemn

  Constructii lemn Executie case pe structura de lemn, tratare lemn, ignifugari
 • Constructii metalice

  Constructii metalice Executie si montaj structuri metalice, hale industriale, tratamente anticorozive, ignifugari
 • Constructii rutiere

  Constructii rutiere Lucrari de drumuri,poduri, parcari, pavaje, borduri
 • Cosuri de fum, seminee

  Cosuri de fum, seminee Executie seminee, masti de seminee contemporane, clasice sau traditionale, sobe, cosuri de fum
 • Debarcadere

  Debarcadere Lucrari de proiectare si executie debarcadere, amenajari, intretinere, reparatii
 • Demolari, dezafectari

  Demolari, dezafectari Lucrari de dezmembrari constructii metalice, dezafectari si demolari cladiri, pereti, fundatii
 • Design amenajari interioare

  Design amenajari interioare Executie proiecte personalizate de amenajari interioare, design interior, proiectare mobilier
 • Design peisagistic

  Design peisagistic Lucrari de arhitectura peisagistica, design ambiental, elemente decorative
 • Devize, caiete de sarcini

  Devize, caiete de sarcini Intocmire antemasuratori si devize constructii si instalatii, liste de cantitai,caiete de sarcini
 • Dirigentie santier

  Dirigentie santier Urmarire executie lucrari,intocmire carte tehnica, procese verbale pe faze determinante
 • Energii regenerabile

  Energii regenerabile Executie instalatii solare, turbine eoliene, pompe de caldura, panouri fotovoltaice
 • Evaluari, expertize

  Evaluari, expertize Evaluari riscuri profesionale,plan prevenire si protectie, plan de actiune in situatii de urgenta,instruire
 • Foraje puturi apa

  Foraje puturi apa Executie foraje de mica,medie si mare adancime pentru alimentare cu apa
 • Gletuiri, zugraveli, vopsitorii

  Gletuiri, zugraveli, vopsitorii Lucrari de gletuire,chituire, zugraveli interioare si exterioare,tapetari
 • Hidroizolatii si termoizolatii interioare

  Hidroizolatii si termoizolatii interioare Lucrari de izolatii pereti interiori, subsoluri, plansee, pardoseli
 • Imprejmuiri, usi, porti, grilaje

  Imprejmuiri, usi, porti, grilaje Executie si montaj usi, porti, garduri, usi garaj, grilaje si jaluzele exterioare
 • Instalatii automatizare, avertizare

  Instalatii automatizare, avertizare Executie sisteme de supraveghere video, avertizare incendiu,alarma, telecomunicatii
 • Instalatii climatizare, frigorifice

  Instalatii climatizare, frigorifice Executie si montaj instalatii de climatizare, ventilatie, echipamente si instalatii frigorifice
 • Instalatii electrice

  Instalatii electrice Lucrari de executie, montaj, extindere instalatii si echipamente electrice
 • Instalatii gaze

  Instalatii gaze Executie bransamente gaze naturale,instalatii noi, instalatii de separare a consumului, senzori de gaz
 • Instalatii sanitare

  Instalatii sanitare Lucrari de executie, montaj, extindere instalatii sanitare, alimentare cu apa si canalizare
 • Instalatii termice

  Instalatii termice Executie si montaj instalatii de incalzire,centrale termice, instalatii solare, incalzire in pardoseala
 • Lucrari gips-carton

  Lucrari gips-carton Lucrari montaj rigips, placari pereti, plafoane, tavane false, scafe, pereti despartitori
 • Lucrari montaj parchet, mocheta

  Lucrari montaj parchet, mocheta Lucrari montaj, raschetare, chituire, finisare parchet de orice tip, mocheta, linoleum
 • Lucrari piscine

  Lucrari piscine Lucrari de proiectare si executie piscine, instalatii de recirculare-filtrare, incalzire a apei, tratare
 • Lucrari tamplarie, mobilier

  Lucrari tamplarie, mobilier Executie si montaj mobilier, lambriuri si alte lucrari de tamplarie
 • Masini si utilaje constructii

  Masini si utilaje constructii Inchiriere,intretinere si reparatii masini si utilaje grele pentru constructii
 • Masuratori cadastrale si topografice

  Masuratori cadastrale si topografice Efectuare masuratori si inscrierea in Registrul de Evidenta a bunurilor imobile; Masuratori cadastrale
 • Mecanica ambarcatiuni

  Mecanica ambarcatiuni Lucrari de mecanica ambarcatiuni de pescuit si agrement,pontoane,barci,motoare si accesorii nautice
 • Mecanica auto, moto

  Mecanica auto, moto Executie reparatii auto si moto,revizii,distributii,reparatii casete directie,turbine
 • Mijloace de transport

  Mijloace de transport Inchiriere,intretinere si reparatii mijloace detransport si vidanjare utilizate in constructii
 • Mobilier gradini si spatii joaca

  Mobilier gradini si spatii joaca Executie foisoare, pergole, mobila gradini, leagane si echipamente din lemn pentru spatii joaca
 • Pavaje, placari exterioare

  Pavaje, placari exterioare Lucrari de amenajari exterioare, montaj pavaje, borduri,dale, jgheaburi de scurgere
 • Placari faianta, gresie

  Placari faianta, gresie Lucrari de finisaje interioare si exterioare cu gresie, faianta, marmura, sticla colorata
 • Proiectare arhitectura

  Proiectare arhitectura Lucrari de proiectare arhitectura si urbanism, masuratori,relevee, proiecte pentru avize si autorizatii
 • Proiectare instalatii

  Proiectare instalatii Lucrari de proiectare instalatii electrice, termice, sanitare, gaze pentru constructii
 • Proiectare rezistenta

  Proiectare rezistenta Lucrari de proiectare si calcul structuri rezistenta beton armat, metal,lemn, consolidari, extinderi
 • Proiectare software

  Proiectare software Lucrari de proiectare asistata de calculator, dezvoltare software, site-uri web
 • Reparatii echipamente climatizare,frigorifice

  Reparatii echipamente climatizare,frigorifice Reparatii echipamente frigorifice si instalatii de aer conditionat si climatizare
 • Reparatii echipamente electrice

  Reparatii echipamente electrice Reparatii instalatii si echipamente electrice,sisteme de alarma,echipamente de transmisie
 • Reparatii echipamente electronice si IT

  Reparatii echipamente electronice si IT Reparatii echipamente IT,echipamente si sisteme electronice si de telecomunicatii
 • Reparatii echipamente termice si ventilatii

  Reparatii echipamente termice si ventilatii Reparatii instalatii si echipamente termice si sisteme de ventilatie si tratare a aerului
 • Reparatii incuietori

  Reparatii incuietori Reparatii si deblocariyale, broaste,incuietori usi,sisteme de inchidere
 • Reparatii instalatii sanitare

  Reparatii instalatii sanitare Reparatii instalatii sanitare cladiri,retele de alimentare cu apa si canalizare
 • Reparatii mobilier

  Reparatii mobilier Reparatii si restaurare mobilier,reparatii tapiterii,tamplarie, obloane
 • Retele alimentare cu apa

  Retele alimentare cu apa Executie retele de alimentare cu apa,statii tratare apa potabila,statii de epurare apa uzata
 • Retele alimentare cu energie electrica

  Retele alimentare cu energie electrica Executie retele de iluminat,linii de medie tensiune,posturi de transformare,bransamente
 • Retele alimentare cu gaze naturale

  Retele alimentare cu gaze naturale Executie sisteme de distributie gaze naturale,instalatii de utilizare a gazelor naturale
 • Retele canalizare

  Retele canalizare Executie sisteme decanalizare, fose septice, camine de inspectie,separatoare de grasimi
 • Sapaturi manuale

  Sapaturi manuale Executie sapaturi manuale si evacuare pamant rezultat din sapatura
 • Sapaturi manuale, mecanizate, transport pamant

  Sapaturi manuale, mecanizate, transport pamant Sapaturi, evacuari pamant din sapaturi fundatii, moloz din constructii, pamant vegetal
 • Sapaturi mecanizate

  Sapaturi mecanizate Executie sapaturi mecanizate, in unul sau mai multe straturi, organizari pe verticala
 • Scari, balustrade

  Scari, balustrade Lucrari montaj scari si balustrade inox,sticla, fier forjat, lemn, metal vopsit
 • Schele si cofraje

  Schele si cofraje Inchiriere si montare-demontare schele,pasarele, esafodaje, scari,platforme de lucru, cofraje
 • Scule si echipamente constructii

  Scule si echipamente constructii Inchiriere echipamente si aparaturi pentru constructii,scule,unelte
 • Sef Santier

  Sef Santier Coordonare lucrari, antreprenoriat general
 • Servicii de curatenie

  Servicii de curatenie Lucrari de curatenie,deratizare, dezinsectie si dezinfectie a spatiilor alimentare si nonalimentare
 • Studii de specialitate geo, topo

  Studii de specialitate geo, topo Executie studii geotehnice, hidrogeologice, hidrologice si topografice
 • Tamplarie, jaluzele interioare si exterioare

  Tamplarie, jaluzele interioare si exterioare Executie si montaj usi interioare si exterioare, ferestre, jaluzele verticale si orizontale, rolete panza, rulouri textile
 • Tencuieli, sape

  Tencuieli, sape Lucrari de tencuiala universala si decorativa, pereti vitrati,turnari sape de egalizare
 • Termoizolatii, hidroizolatii, placari

  Termoizolatii, hidroizolatii, placari Lucrari de izolatii fundatii, soclu,fatade,pereti exteriori, terase, balcoane
 • Zidarie

  Zidarie Executie structuri de caramida Porotherm, GVP, CPP, BCA

My Builders Jobs in Toata tara

 • Aiud
 • Alba Iulia
 • Amara
 • Arad
 • Bacău
 • Baia Mare
 • Beiuş
 • Bistriţa
 • Botoşani
 • Brăila
 • Bran
 • Braşov
 • Breaza
 • Buzău
 • Călăraşi
 • Câmpia Turzii
 • Câmpulung
 • Caracal
 • Cenad
 • Chiuruş
 • Cluj-Napoca
 • Constanţa
 • Corneşti
 • Cozmeşti
 • Craiova
 • Deva
 • Drăguş
 • Drobeta-Turnu Severin
 • Făgăraş
 • Feteşti
 • Focşani
 • Fundata
 • Galaţi
 • General Berthelot
 • Giurgiu
 • Iaşi
 • Iratoşu
 • Lueta
 • Măgurele
 • Mediaş
 • Mihai Viteazu
 • Oradea
 • Orăşeni
 • Otopeni
 • Paşcani
 • Păuleşti
 • Pecica
 • Peştişani
 • Piatra Neamţ
 • Piteşti
 • Ploieşti
 • Popeşti-Leordeni
 • Pucioasa
 • Râmnicu Sărat
 • Râmnicu Vâlcea
 • Reşiţa
 • Sâmbăta de Sus
 • Sânpetru
 • Sebeş
 • Sectorul 1
 • Sectorul 2
 • Sectorul 3
 • Sectorul 4
 • Sectorul 6
 • Sibiu
 • Sighetu Marmaţiei
 • Sinaia
 • Slatina
 • Slobozia
 • Somova
 • Suceava
 • Târgovişte
 • Târgu Cărbuneşti
 • Târgu Jiu
 • Târgu-Mureş
 • Timişoara
 • Tulcea
 • Turda
 • Urziceni
 • Variaş
 • Vaslui
 • Vetiş
 • Viştea
 • Voluntari
 • Vulcan
 • Zalău
 • Zărneşti